رینوپلاستی شاید از نظر فنی به دلایل مختلفی چالش برانگیزترین عمل در جراحی پلاستیک باشد. متغیرهای زیادی هستند که باید در نظر گرفته شوند. با اینکه هر بینی دارای ساختار ساختمان بینی یکسانی است اما تفاوتهای چشمگیری با هم دارند و بنابراین نیاز به تکنیکهای مختلف جهت دستیابی به نتایج مطلوب خواهد بود. به همین دلایل اطمینان از اینکه جراح زیبایی بینی درک روشنی از آنچه که با توجه به ساختار بینی خود از نتیجهی عمل انتظار دارید، داشته باشد و از تجربه لازم جهت انجام موفقیتآمیز عمل نیز برخوردار باشد، اهمیت بسزایی دارد. هدف از این بررسی اجمالی، آگاه کردن شما از معیاهاری یک بینی زیبا و جذاب میباشد. علاوه بر این، شایعترین مشکلات مشاهده شده در جراحی بینی و نحوهی اصلاح آنها نیز توضیح داده میشود. با خواندن این مطلب میتوانید دغدغههای خود در مورد بینیتان را مشخص کنید. درک آناتومی کلی و تشخیص واضح آنچه که از طریق جراحی بینی قصد دستیابی به آن را دارید، مهم میباشد.
آناتومی کلی بینی
آناتومی قابل مشاهده
- ریشه بینی: ریشه بینی عمیقترین بخش بینی میباشد. این قسمت بینی را از پیشانی جدا میکند و بطور معمول همسطح مردمک چشم است.
- پشت بینی: پشت بینی، پل بینی نیز نامیده میشود. این قسمت تاثیر چشمگیری بر زیبایی بینی و کل صورت دارد. به این دلیل پل نامیده میشود که نوک بینی را به صورت متصل میکند. نیمه بالایی پشت بینی از استخوانهای بینی ساخته شده است. نیمه پایینی آن هم متشکل از غضروفهایی به نام غضروفهای طرفی فوقانی است. مهمترین بخش از آناتومی بینی که هنگام نگاه کردن از پایین جلب توجه میکند کلوملا و بال بینی میباشد.
- کلوملا: کلوملا در لاتین به معنای ستون کوچک میباشد. در واقع دقیقاً به همین شکل است یعنی ستونی بین دو حفرهی بینی میباشد. در زیر پوست کلوملا، غضروفهای میانی بال بینی وجود دارد.
- بال بینی: در حالی که کلوملا بخش داخلی حفره بینی را تشکیل میدهد، بال بینی تشکیل دهنده قسمت بیرونی آن است. در زیر پوست بال بینی غضروفهای جانبی بال بینی وجود دارند.
آناتومی داخلی
در شکل زیر ساختار بینی در شرایطی که پوست و بافتهای نرم آن برداشته شده و استخوانها و غضروفها نشان داده شدهاند، مشاهده میشوند.
طول استخوان میتواند به سه بخش تقسیم شود. یک سوم بالایی متشکل از استخوانهای بینی میباشد. یک سوم میانی را غضروفهای طرفی فوقانی تشکیل میدهند و یک سوم پایینی شامل نوک بینی است که از غضروفهای الار ساخته شده است.
- استخوانهای بینی: استخوانهای بینی یک جفت استخوان نسبتاً ضعیف هستند که پل بینی را تشکیل میدهند. موقعیت این استخوانها اغلب در حین جراحی بینی تغییر داده میشود.
- غضروفهای طرفی فوقانی: این غضروفها یک سوم میانی بینی را تشکیل میدهند. شما میتوانید آن را در محل انتهای استخوانهای بینی بر روی بینی خود احساس کنید. در این قسمت به جای یک استخوان سخت، یک بخش نرم و اسفنجی را حس میکنید.
- غضروفهای طرفی فوقانی عمدتاً مسئول باز نگه داشتن مسیر جریان هوا هستند. ضعیف بودن این غضروفها ظاهر نیشگون گرفتهای را ایجاد کرده و باعث مشکلات در راه هوایی بینی نیز میگردد.
- غضروفهای الار: این غضروفها تشکیل دهنده نوک بینی هستند. ساختار زیرین نوک بینی بسیار مهم بوده و تاثیر زیادی بر ظاهر و شکل نوک بینی دارد. جراحی بینی اغلب شامل اصلاح شکل و اندازهی آنها میباشد.
- تیغه بینی: تیغه بینی شبیه به دیواری است که سمت راست و چپ بینی را از هم جدا میکند. این بخش ساختار اصلی نگهدارندهی بینی میباشد.
در ادامه متداولترین دغدغههای بیماران جراحی زیبایی بینی توضیح داده میشود که میتوانید آنها را با وضعیت بینی خود مقایسه کنید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید آنچه که از عمل میخواهید را بهتر توضیح دهید. علاوه بر این، داشتن این اطلاعات باعث لذتبخشتر شدن تجربه عمل زیبایی بینی برای شما خواهد شد.
مشکلات بینی که با جراحی زیبایی برطرف میشود
قوز بینی
این نوع بینی بسیار شایع است. قوز بینی ناشی از بزرگ بودن استخوانهای بینی، تیغه بینی یا هر دو میباشد. قوز بینی بطور معمول در اثر وجود مشکل هم در استخوان و هم غضروف بینی رخ میدهد. ترمیم آن شامل کوچک کردن استخوانها و غضروفها تا حد مطلوب میباشد. جدا کردن به مقدار بسیار کم باعث اصلاح این مشکل نمیشود و برداشتن این قسمتها به مقدار بیش از حد نیز موجب بدشکلی و ایجاد بینی زینی شکل خواهد شد.
بینی پهن
یک مشکل شایع دیگر در بیماران جراحی بینی این است که بینی آنها بیش از حد پهن یا گوشتی است. این افراد میخواهند که بینیشان باریکتر شود بطوری که متناسبتر با صورت آنها باشد. هنگام بحث در مورد بینی گوشتی، توضیح دادن در مورد آنچه که دقیقاً مد نظرتان است بسیار مهم میباشد. در این صورت میتوانید بطور مشخص به جراح پلاستیک توضیح دهید که چه میخواهید.
به خاطر داشته باشید که بسته به ساختار بینی، محدودیتهایی در مورد میزان باریک شدن بینی وجود دارد. با این حال باید حتماً این موضوع را با جراح خود در میان بگذارید، تا متوجه شود که قصد دارید کدام قسمت از ضخامت بینی خود را باریکتر (یا پهنتر) کنید.
انحراف تیغه بینی
بطور معمول تیغه بینی بصورت صاف از میان بینی عبور میکند. این قسمت در واقع پایه نگهدارندهی بینی است. به همین دلیل تیغه بینی باید کاملاً صاف باشد. انحراف بینی در نزدیکی حفرهها نه تنها موجب کجی نوک بینی میشود بلکه باعث عدم تقارن حفرههای بینی نیز میگردد. یک بخیهی جمع کننده موقعیت تیغه بینی را به طرف خط وسط و همتراز با ستون قدامی بینی تغییر میدهد. در صورتی که عدم تقارن بین دو غضروف بیش از حد باشد و اصلاح آن با بخیه ممکن نباشد، ممکن است نیاز به بزرگ کردن طرف ضعیف باشد. این کار با استفاده از پیوند غضروف (که معمولاً از تیغه داخلی گرفته میشود) انجام میگیرد.
افتادگی نوک بینی
افتادگی نوک بینی اغلب در اثر بلند بودن تیغه بینی و غضروفهای طرفی تحتانی میباشد که نوک بینی را به طرف پایین متمایل میکنند. این افتادگی معمولاً در حین خندیدن بیشتر جلب توجه میکند متاسفانه بسیاری از بیماران به همین دلیل از لبخند زدن اجتناب میکنند. برخی دیگر عنوان میکنند که اگر بخواهند در یک عکس خوشحال به نظر برسند باید صورت خود را در یک زاویهی مناسب قرار دهند. اغلب نوک بینی در اثر بلند بودن تیغه بینی ایجاد میشود، و از این رو کوتاه کردن آن بطور موثری باعث از بین رفتن بخشی که موجب افتادگی میگردد، خواهد شد.
کوچک کردن بینی
بسیاری از بیماران جراحی بینی به دنبال این هستند که شکل صورتشان را با کوچک کردن بینی خود بهبود بخشند. برای این منظور پزشک عمل رینوپلاستی را انجام میدهد که میتواند پل بینی، حفرههای بینی یا هر دو را کوچک کند.